Plivajući zamajac

Deo koji je najproblematičniji na većini auta u poslednje vreme je plivajući zamajac. Postoje teorije da plivajući zamajac može duže da traje u zavisnosti kakao vozite, dok drugi tvrde da on neće izdržati više od 200 000 kilometara, a takvi auti sa tom kilometražom baš stižu kod nas.

Razlozi zbog čega svi noviji turbo dizeli imaju plivajući zamajac su:

 • veliki obrtni moment (i jaki udari) pri malom broju obrtaja
 • smanjiti masu i dimenzije zamajca  (velika masa – velika inercija, velika tezina)
 • da menjač ne bi trepo tolike udare pa se mogu proizvoditi i jeftiniji menjači

Kao što se vidi iz poslednjeg razloga, cilj proizvođača je izgleda da smanje trošak na menjaču, a troškove zamene plivajućeg zamajca prebace vlasniku vozila, a stranci ih baš pred njihovu zamenu uvale nama u Srbiju. Zamena ovog dela nije baš jeftina, mi van nudimo sve polovne auto delove za opel, pa tako i plivajući zamajac.

Plivajući zamamjac zavisi od vožnje

Da li način na koji vozimo može da utiče na plivajući zamajac, na koji način možemo produžiti njegovo trajanje.

plivajuci zamajacPokušajte da vaše vozilo ne vozite u niskom broju obrtaja, ne dozvolite da vam se vozilo gasi pri startovanju (kada krećete) jer su tada udari koje treba da ublaži plivajući zamajac najveći, ono što se često radi je preskakanje brzina kada idete iz višeg u niži prenos recimo iz 5 u drugu brzinu ili iz četvrte u drugu, čak je ovo gore po plivajući zamajac od sportske vožnje. Još jedna velika zabluda i ono što pokušavaju da vam uvale serviseri je da vam ugrade fiksni zamajac umesto polivajućeg. Plivajući zamajac je vrlo skup deo i postavlja se sa razlogom, uz njega ćete osetiti komfor pri vožnji, bolje funkcionisanje i veću trajnost vozila. Njegova uloga je da zaštiti menjač kada se vibracije motora prenesu na menjač, što je slučaj u autima koji imaju fiksni zamajac.

Ako vam se javi kvar na zamajcu morate ga obavezno promeniti (ne pomišljajte da ga menjate fiksnim) ali uradite i dijagnostiku na vašem autu kakao bi proverili sve prateće delove da se ne bi desilo da vam novi plivajući zamajac strada pre vremena, jer oni mogu da utiču da se ošteti plivajući zamajac.

12 thoughts on “Plivajući zamajac

 1. Poštovani , imate li zamajac za OPEL ZAFIRA , 2008 god., 1.7 , diesel , 92 kw?

  Unaprijed hvala

 2. Lijep pozdrav,
  U Šibeniku sam, Hrvatska.
  Da li imate plivajući zamajac za opela zafiru 2,0 dth, 2003, 101ks.
  polovni.
  lp
  krševan +385 99 3232 222

 3. Reklo bi se da nije slučajnost što najveći broj ljudi traži plivajući zamajac baš za automobil Opel Zafira? U svakom slučaju, vožnja automobila na pravi način može pomoći u očuvanju istog, baš kao što ste rekli. Promenio sam lično nekoliko plivajućih zamajaca na svojim polovnim automobilima, ali sa razlogom. Nisu baš bili pošteđeni.

 4. Kontaktirajte auto otdpad delovi za zafiru telefonom, tako ćete dobiti najbrži odgovor.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *